BG-български език / CS-čeština / DA-dansk / DE-Deutsch / EL-ελληνικά / EN-English / ES-Español / ET-eesti / FI-suomi / FR-français / GA-Gaeilge / HU-magyar / IT-Italiano / LT-lietuvių kalba / LV-latviešu valoda / MT-Malti / NL-Nederlands / PL-Polszczyzna / PT-Português / RO-Română / SL-Slovenščina / SK-Slovenčina / SV-Svenska

O Procjenama učinka na održivost (Sustainability Impact Assessments, SIAs)

Procjene učinka na održivost analiziraju potencijalni gospodarski i socijalni učinak te učinak na ljudska prava i okoliš u trgovinskim sporazumima o kojima pregovara Europska unija (EU). One se temelje na podrobnoj analizi promjena koje će vjerojatno uslijediti zbog trgovinskih sporazuma u EU, partnerskoj zemlji i zemljama u razvoju. Isto tako uključuju opsežno savjetovanje dionika u EU i u partnerskoj zemlji. Procjene učinka na održivost nezavisno provode vanjski konzultanti koje angažira Europska komisija. Opažanja i preporuke procjene učinka na održivost uzimaju se u obzir tijekom pregovora i pomažu pregovaračima u optimizaciji povezanih političkih odluka.

O sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Australije

Australije je među najbrže rastućim razvijenim gospodarstvima. U skladu s tim, Bilateralna trgovina između EU-a i Australije stalno se povećavala posljednjih godina dosegnuvši otprilike 75 milijardi eura u 2017. godini (roba i usluge). U tom kontekstu, EU i Australije dogovorili su pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini (FTA). Dana 22. svibnja 2018, Vijeće Europske unije odobrilo je otvaranje pregovora koji su započeli u lipnju 2018. i koji su u tijeku.

O procjeni učinka na održivi razvoj EU i Australije

Procjenu učinka na održivi razvoj koja ide u prilog pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Australije provodi BKP Economic Advisors, njemačka tvrtka za ekonomska istraživanja i savjetovanje, u suradnji s Trade Impact BV, Global Sustainable Solutions, Trinomics i Monash University. Radovi su započeli u siječnju 2019. i nastavit će se tijekom 10 mjeseci. Tim će pripremiti dva glavna izvješća. Izvješća će biti objavljena na ovoj internetskoj stranici u veljači/ožujku 2019. godine (početno izvješće) i u rujnu 2019. godine (završno izvješće), a o njima će se raspravljati s dionicima prije finalizacije.

Study Timeline

January 2019

Kick-off

The kick-off meeting with the Commission was held on 16 January 2019 and launched the inception phase, during which the methodology will be finalised.
March 2019

Inception report

The draft inception report has been published, and comments from stakeholders are now invited, before finalisation.
April 2019

Progress meeting

A progress meeting with civil society is planned for 04 April 2019 to discuss provisional findings of the research.
November 2019

Draft final report

The report will be published on this website and then be discussed with stakeholders.
March 2020