BG-български език / CS-čeština / DA-dansk / DE-Deutsch / EL-ελληνικά / EN-English / ES-Español / ET-eesti / FI-suomi / FR-français / GA-Gaeilge / HR-hrvatski jezik / IT-Italiano / LT-lietuvių kalba / LV-latviešu valoda / MT-Malti / NL-Nederlands / PL-Polszczyzna / PT-Português / RO-Română / SL-Slovenščina / SK-Slovenčina / SV-Svenska

A fenntarthatósági hatásvizsgálat (Sustainability Impact Assessments, SIA)

A fenntarthatósági hatásvizsgálat (angol rövidítéssel: SIA) azon kereskedelmi megállapodások potenciális gazdasági, társadalmi, emberjogi és környezetvédelmi hatásait elemzi, amelyekről az Európai Unióban (EU) tárgyalnak. Alapjául egy mélyreható elemzés szolgál, melynek során megvizsgálják a kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően az EU-ban, a partnerországokban és a fejlődő országokban valószínűleg bekövetkező változásokat. Ugyancsak fontos, hogy mindez az EU-s és partnerországbeli érdekeltek széles körű tanácskozásával jár. Az SIA-kat független, külső tanácsadók végzik az Európai Bizottság elrendelésére. Az SIA általi megállapítások és javaslatok a tárgyalóasztalokra kerülnek, elősegítve, hogy a felek optimális politikai döntéseket hozhassanak az adott üggyel kapcsolatban.

Tudnivalók az EU és Ausztrália közötti szabadkereskedelmi megállapodásról

Ausztrália az egyik leggyorsabban növekvő fejlett gazdaság. Ezzel összhangban áll az a tény is, az EU és Ausztrália közötti kétoldalú kereskedelem az elmúlt években stabilan növekedett, 2017-ben pedig elérte a körülbelül 75 milliárd eurót (az áruk és a szolgáltatások tekintetében).Ezt a hátteret figyelembe véve az EU és Ausztrália megállapodott arról, hogy tárgyalni kezdenek egy szabadkereskedelmi megállapodásról (Free Trade Agreement; röviden: FTA). Az Európai Unió Tanácsa 2018. május 22-én engedélyezte a tárgyalások megkezdését, amelyek végül 2018. júniusban indultak és jelenleg is folyamatban vannak.

Tudnivalók az EU és Ausztrália közötti fenntarthatósági hatásvizsgálatról

Az EU és Ausztrália közötti szabadkereskedelmi megállapodásra vonatkozó tárgyalások elősegítése érdekében a BKP Economic Advisors (egy német székhelyű gazdasági kutató és tanácsadó cég) a Trade Impact BV vállalattal, a Global Sustainable Solutions vállalattal, a Trinomics vállalattal, valamint a Monash Egyetem (Monash University) munkatársaival együttműködésben fenntarthatósági hatásvizsgálatot végez. A munkálatok 2019. januárban kezdődtek és 10 hónapig tartanak. A csapat két fő jelentést fog készíteni. A csapat a jelentéseket ezen a webhelyen 2019. februárban/márciusban (kezdeti jelentés), illetve 2019. szeptemberben (végső jelentés) teszi közzé, majd azokat a véglegesítésük előtt megvitatja az érdekelt felekkel.

Study Timeline

January 2019

Kick-off

The kick-off meeting with the Commission was held on 16 January 2019 and launched the inception phase, during which the methodology will be finalised.
March 2019

Inception report

The draft inception report has been published, and comments from stakeholders are now invited, before finalisation.
April 2019

Progress meeting

A progress meeting with civil society is planned for 04 April 2019 to discuss provisional findings of the research.
November 2019

Draft final report

The report will be published on this website and then be discussed with stakeholders.
March 2020